Vlaanderen compleet in kaart via 360°-beeldendatabank

De 360°-beeldendatabank Vlaanderen is volledig bijgewerkt met actuele beelden ingewonnen in de periode 2014-2016. Dit is een gezamenlijk initiatief van Sweco Belgium en Teccon, samen vormen ze de THV IMAGE-V.

Deze beeldendatabank wordt tot eind 2018 via diverse technologische oplossingen opengesteld voor de deelnemers aan GDI-Vlaanderen, dit zijn tal van Vlaamse instanties. De gebruikers bekijken zo online de terreinsituatie in heel Vlaanderen en voeren de nodige metingen uit.

Bij het toekennen van deze opdracht gaf het AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen) aan dat de geboden kwaliteit, een absolute noodzaak om tot nauwkeurige metingen te komen, van doorslaggevend belang was. De THV IMAGE-V wordt gevormd door de partners Sweco Belgium en Teccon: twee Belgische bedrijven met een doorgedreven specialisatie op het vlak van hoognauwkeurige mobiele data-acquisitie.

Dit project bestaat uit de aanmaak van een gebiedsdekkende databank met, door middel van mobile mapping ingewonnen, panoramische beelden van alle Vlaamse wegen. Vier compleet uitgeruste wagens hebben alle berijdbare wegen van Vlaanderen (ongeveer 64.000 km) in kaart gebracht. Onmiddellijk na de inwinning worden gezichten en nummerplaten op de beelden automatisch onherkenbaar gemaakt. De komende maanden zal de THV IMAGE-V nog een aantal rechtzettingen en aanvullingen uitvoeren.

Veelgestelde vragen over het mobile mapping project:

360°-beelden maken, dat doet Google toch al?
Ja en nee. Wat Google doet voor de algemene consument met Street View, dat doet Image-V voor Vlaamse gemeenten en (overeids)organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het Vlaamse wegennet. Het verschil is de nauwkeurigheid van de beelden en de geo-informatie die aan de beelden is gekoppeld. De databank die wordt opgebouwd, is daarmee geschikt voor professionele doeleinden.

Maar wat moeten wij als gemeente dan met dat soort data?
De data die Image-V verzamelt, zijn zo nauwkeurig dat ze gebruikt kunnen worden om uw weggennet op te meten. Met andere woorden, u weet precies hoeveel kilometers aan wegen onder uw beheerverantwoordelijkheid vallen. Daarnaast kunt u natuurlijk de beelden gebruiken om te bekijken hoe de situatie ter plekke is, zonder dat u er elke keer zelf heen hoeft te gaan.

Kan ik er nog meer mee?
Ja. Als u bijvoorbeeld ook nog gebruikmaakt van een beheersysteem voor de openbare ruimte, zoals Obsurv, dan kunt u de meetgegevens daarin opnemen. Zo bouwt u een systeem op waarin u niet alleen overzicht heeft van uw volledige wegenareaal, maar waarin u en uw medewerkers vervolgens nauwkeurig kunnen bijhouden wat de kwaliteit is van bepaalde wegtrajecten. Daardoor kunt u ook bepalen wat het vereiste onderhoud is voor de komende jaren. Door in het beheersysteem te variëren met verschillende niveaus van onderhoud, kunt u makkelijker uitleggen en berekenen wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden als het gaat om het onderhoud van uw weggennet.

Dat klinkt goed, maar hoe pak ik zoiets aan?
Image-V wordt gevormd door de partners Teccon en Sweco Belgium, twee bedrijven met een hoogwaardige specialisatie op het gebied van nauwkeurige mobiele data-acquisitie. Sweco Belgium is daarnaast ook gespecialiseerd in de ontwikkeling van oplossingen voor het beheer van de openbare ruimte. Obsurv is het beheersysteem dat Sweco zelf heeft ontwikkeld en dat al door verschillende Vlaamse gemeenten in gebruik is genomen.

Waar vind ik meer informatie?
Voor meer informatie over de beheeroplossingen van Sweco kunt rechtstreeks contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij denken graag met u mee en kunnen samen met u nauwkeurig bepalen wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie over de werkzaamheden van Image-V vindt u op de websites van het AGIV en Image-V zelf.