Sint-Niklaas: “Naar een geoptimaliseerd groenbeheer met Obsurv”

Op maandag 24 oktober 2016 organiseerden Sweco en de stad Sint-Niklaas een studienamiddag rond inventarisatie en beheer van de openbare ruimte. Het event vond plaats in het historische stadhuis aan de Grote Markt. De deelnemers waren vertegenwoordigers van enkele steden en gemeenten, de Haven van Gent en de Vereniging voor Openbaar Groen.

Ervaringen met Obsurv
Centrale sprekers waren het afdelingshoofd groenbeheer en de GIS-verantwoordelijke van de stad Sint-Niklaas, die met veel genoegen hun ervaringen deelden. De stad Sint-Niklaas gebruikt sinds 2015 het Obsurv-beheersysteem voor het groenbeheer. Sweco Belgium werkt daarbij samen met de collega’s uit Nederland en dit tot tevredenheid van de betrokken gebruikers.

Optimalisatie groenbeheer
“Ons groenbeheer kost jaarlijks 5 miljoen euro. Geen enkel bedrijf doet dit zonder objectief asset management”, vertelt Bernadette Pieters, hoofd groenbeheer van de stad Sint-Niklaas. Een beheersysteem zoals Obsurv kwam dan ook goed van pas. Na een volledige kartering van het openbaar domein is de stad tot een optimalisatie van haar groenbeheer gekomen. De stad geeft aan dat het aanduiden van een verantwoordelijke ‘databeheer’ cruciaal is voor het slagen van een dergelijk project.

Over Obsurv
Obsurv is het softwarepakket van Sweco voor het beheer van de openbare ruimte, waarmee het mogelijk is groen, nutsleidingen, kunstwerken, wegen, signalisatie en speelvoorzieningen te inventariseren en te inspecteren en onderhoudsschema’s op te stellen en begrotingen uit te werken.

Groeiende belangstelling
Sweco Belgium heeft verschillende offertetrajecten lopen en de interesse in Vlaanderen voor dit pakket groeit snel. In Nederland, waar dit pakket al langer op markt is, zijn er al meer dan 180 organisaties die gebruik maken van Obsurv.

Primeur: Obsurv 2.0
Er was die dag ook een primeur: de nieuwe versie van het softwarepakket, Obsurv 2.0, werd in Sint-Niklaas getoond. De voorstelling in Nederland vond een week later plaats, op 1 november 2016, tijdens de Nederlandse Obsurv Gebruikersdag in Utrecht.

Wilt u ook meer weten over Obsurv?
Wilt u ook weten wat de inzet van een beheersysteem zoals Obsurv zou betekenen in uw gemeente? Vraag dan gratis een tijdelijke licentie aan en aarzel niet contact op te nemen met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Zij helpen u graag verder.