Ingemetselde lantaarnpaal in Keerbergen

Heeft u het onderhoud van de openbare ruimte al in kaart?

Het was opmerkelijk nieuws: In een Vlaamse gemeente werd een verlichtingspaal ingemetseld in een bouwwerk. Volgens de aannemer en de architect was het een bewuste actie om de gemeente te wijzen op haar administratieve traagheid.

 Volgens de schepen van ruimtelijke ordening en openbare werken had de architect gewoon geen rekening gehouden met de lantaarnpaalin zijn ontwerp. In deze discussie willen wij ons natuurlijk niet mengen. Wat wij wel willen, is u een vraag stellen: Weet u waar alle objecten staan in de openbare ruimte waar ú het beheer voor moet verzorgen?

Ingemetselde lantaarnpaal

Het begon met een bericht en wat foto’s op een aantal nieuwssites. In Keerbergen werd een verlichtingspaal ingemetseld in een nieuwbouwproject. Een doelbewuste actie volgens de architect en de aannemer. De bedoeling was aandacht te vragen voor de administratieve traagheid in de gemeente. De lantaarnpaal had immers al lang verplaatst moeten zijn. De gemeente zelf hield er een andere uitleg op na. Volgens de schepen stond de straatverlichting netjes op de kaart aangegeven en had de architect er gewoon geen rekening mee gehouden.

Storm in glas water

Het beheer van straatverlichting in Vlaanderen valt grotendeels onder de verantwoordelijkheid van netbeheerder Eandis. Eandis is ook de partij die naar aanleiding van de bovenstaande situatie aankondigde de bewuste lantaarnpaal snel te zullen verplaatsen. En daarmee lijkt de hele kwestie vooral een storm in een glas water te zijn geweest.

Openbare ruimte

Maar natuurlijk zijn lantaarnpalen niet de enige objecten in de openbare ruimte. Sterker nog, er komen steeds meer objecten bij. Slimme verkeersinstallaties, laadpalen, displays, verkeersborden, wegwijzers… In de meeste gevallen bent u als gemeente verantwoordelijk voor deze objecten. Ook voor het onderhoud. En dat geldt eveneens voor het groen, de wegen, de riolering, bruggen en viaducten en nog veel meer.

Grip krijgen op uw beheer

Hoe krijgt u het beheer van al die verschillende aspecten van uw leefomgeving onder controle? Bij Sweco hebben we daar een oplossing voor bedacht: Obsurv. Obsurv is het webbased beheersysteem waarmee u om grip krijgt op het beheer van de openbare ruimte. Het is de oplossing die u antwoord biedt op de meest essentiële beheervragen:

  • Wat heb ik precies in beheer?
  • Wat is hiervan de kwaliteit?
  • Welke kosten moeten wij de komende jaren maken om dit te onderhouden?

Wilt u meer weten over Obsurv?

Wilt u ook weten wat de inzet van een beheersysteem zoals Obsurv zou betekenen in uw gemeente? Vraag dan gratis een tijdelijke licentie aan en aarzel niet gelijktijdig contact op te nemen met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Zij helpen u graag verder.

demolicentie aanvragen of contact