Klimaatverandering in stad steeds meer voelbaar door gebrek aan groen

De afgelopen zomer heeft het weer bewezen: het klimaat verandert en de gevolgen zijn merkbaar. In België geldt dat in toenemende mate voor de stad. Hoge temperaturen en overstromingen na stortbuien veroorzaken steeds vaker overlast. Meer groen in de stad helpt het stadsklimaat te verbeteren. Daarom zijn steeds meer beheerders van de infrastructuur en openbare ruimte bereid maatregelen te nemen. En dat kan het beste als zij precies weten hoeveel groen zij beheren, waar de ruimte bestaat voor uitbreiding en wat in dat geval de gevolgen zijn voor de onderhoudskosten.

Het probleem
Iedereen heeft er wel iets van gemerkt, afgelopen zomer. Hoge temperaturen waardoor het in de steden af en toe ondraaglijk werd. Krachtige windstoten waardoor bomen omvielen en voor overlast zorgden. Hevige stortbuien waardoor straten, pleinen en parkings onder water liepen. In veel gemeenten moesten bewoners én beheerders van de openbare ruimte machteloos toezien welke schade dit veroorzaakte.

Minder verharding in de stad
Wat zeker niet helpt bij dit probleem is de wijd verbreide gewoonte onder stadsbewoners om hun tuinen vol te leggen met tegels. Dit soort verhardingen leidt ertoe dat het regenwater niet in de grond wordt opgenomen, maar grotendeels wordt afgevoerd naar het riool dat al steeds vaker overbelast is. In de zomer dragen betegelde oppervlakken bij tot een veel hogere temperatuur in de stedelijke omgeving. Steen neemt hitte op en door de bebouwing eromheen is het moeilijk de opgebouwde warmte kwijt te raken. Groen daarentegen zorgt voor een lagere temperatuur in de stad. Oppervlakken met planten warmen minder snel op en houden minder warmte vast.

De roep om meer groen in de stad
Wat geldt voor particuliere grond, geldt ook voor de openbare ruimte. Natuurlijk is een betegeld plein makkelijker te onderhouden dan een park met beplanting. En natuurlijker is asfalt tussen de tramrails overzichtelijker dan gras. Maar denkt uw stadsbestuur daar nog steeds zo over als datzelfde plein steeds vaker onder water staat? Of als de tramlijnen steeds vaker gekoeld moeten worden vanwege stijgende temperaturen in de stad?

De roep om groene maatregelen neemt toe. Te denken valt aan het vervangen van betegelde oppervlakken door groen, het planten van struiken en bomen, het aanbrengen van gras tussen de tramrails, of eventueel het vervangen van bestaande tegels door waterdoorlatende met in het midden een cirkelvormig gat waarin gras kan groeien.

Een beheersysteem helpt de juiste maatregelen te nemen
Welke maatregelen gemeenten ook kiezen, het zal altijd helpen als zij een eenduidig antwoord kunnen geven op de vraag hoeveel vierkante meters groen zij al beheren. Een beheersysteem kan helpen deze informatie inzichtelijk te maken. Obsurv is zo’n beheersysteem. Niet alleen worden de vierkante meters van de groenvlakken, de kwaliteit en ligging bijgehouden, het systeem helpt gemeenten ook met hun planning en begroting. Zo wordt het mogelijk op basis van actuele data en verschillende kostenscenario’s de juiste (duurzame) keuzes maken.

Regen_plein_2

In Nederland is het gebruik van Obsurv wijd verspreid. Zo’n 80 gemeenten en provincies maken er gebruik van. Daaronder de provincies Brabant en Limburg en bekende grensgemeenten zoals Maastricht, Heerlen, Sluis, Hulst, Terneuzen, Bergen op Zoom.

Meer weten?
Wilt u ook wel eens weten welke voordelen de inzet van extra groen zou hebben in uw gemeente? Onze groenspecialisten helpen u graag verder met het optimaliseren van het groen in uw gemeente. Daarnaast bieden wij u graag advies over de mogelijkheden die ons beheersysteem hierbij kan bieden. Vraag gratis een tijdelijke licentie aan. Of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

contact